מפגש 1. מדינות מפרץ הערבי – היכרות ראשונית (דר' מורן זגה)
המפגש יעסוק ברקע כללי לאזור המפרץ הפרסי ואיחוד האמירויות. נכיר את הארצות השוכנות לאורך המפרץ הערבי, נלמד ממעוף הציפור על הגיאוגרפיה הייחודית. נשמע על השטחים ההרריים המועטים ועל גבולות המדבר הנרחב עם נאות המדבר שנזנחו, וזוכות כיום, בזכות התיירות, לרנסנס תרבותי מחודש.
מפגש 2. מגבולות שבטיים לפדרציה (דר' מורן זגה)
המפגש יוקדש למבנה הפוליטי של איחוד האמירויות. נכיר את השבטים המרכיבים את המדינה ונשמע כיצד הם התגבשו למדינה פדרטיבית עם זהות אמירתית חדשה. נלמד על הדרך בה מתקבלות ההחלטות, נכיר את מוסד המג'לס ואת האנשים שבאמת שולטים במדינה ומקבלים את ההחלטות.
נבין גם מה נותר מעידן השבטיות במדינה המודרנית.
מפגש 3. האסלאם (דר' ירון עובדיה)
הקרמטים, האיסמעילים והמיסטיקה.
המפגש יוקדש להיסטוריה בתקופה הטרום אסלאמית (תקופת הג'היליה) של המפרץ הערבי, ולהתפתחות כל האזור בתקופה המודרנית.
נשמע על מוזיאון הציוויליזציה האסלאמית של שרג'אה, נכיר את המסגדים החשובים, ונלמד כמה מאפיינים ייחודיים של האסלאם באזור.
נשמע על ההתמודדות עם האסלאם הקיצוני ועל "חמש הדקות של האביב הערבי באמירויות".
מפגש 4. המדבר הערבי (דן עופרי)
המפגש יוקדש לאקולוגיה של המדבר הערבי: כיצד הוא נוצר? למה מדבר דווקא כאן? נעסוק במקורות המים ונקשר את נושא המדבר לגאוגרפיה העולמית. נכיר גם את הגאולוגיה הייחודית ונבין את הקשר בין רכסי ההרים הנדירים לדיונות החול הנרחבות.
מפגש 5. הטבע, האדם והקונפליקטים עם הסביבה (דן עפרי)
המפגש יוקדש לטבע ולמעורבות האדם באקולוגיה של איחוד האמירויות: במפגש נכיר את הצמחייה הייחודית של המנגרובים, את בעלי החיים האופייניים: יונקים, עופות מים (כולל להקות הפלמינגו), והעופות הדורסים, שמשמשים גם תפקיד חשוב במסורת הציד המסורתית.
נתייחס גם לעולם התת מימי העשיר שמשגשג באזור המפרץ הערבי.
נלמד על ניגוד האינטרסים שבין אהבת הסביבה המוצהרת לבין הרס הסביבה והפגיעה באקולוגיה השברירית. נדבר על האיים המלאכותיים, על פיתוח נאות המדבר, על דרישות המאה ה 20-21 לחיים מודרניים באזור מדברי, על פרויקט "הנקיק" (The Creek) ועוד.
מפגש 6. היהודים (חיליק אברג'ל)
המפגש יוקדש לקהילות היהודיות הייחודיות של עומאן, בחריין ואיחוד האמירויות. נעבור על פני ההיסטוריה המיוחדת של היהודים באזור, ונכיר את ההבדל בין הקהילות.
נשמע תכנון "מסלול הקהילות העתיקות", רעיון שמגיע ביוזמת גורמי התיירות המקומיים ומקבל לגיטימציה של השלטונות. הפרויקט המתוכנן שופך אור על ההיסטוריה של היהודים באזור. נשמע על היחסים העדינים עם הסביבה המוסלמית, הקשר עם יהדות מדינת ישראל, וההתרגשות בעקבות ההכרזה על בניית בית הכנסת החדש: "בית אהל אברהם".
נשתדל מאד לתאם למפגש זה גם השתתפות של אחד מבני הקהילה היהודית, שיספר על החיים באזור.
מפגש 7. מהדתות הקדומות אל דרכי המדבר ונתיבי הסחר: תבלינים, בשמים ופנינים (גיא נוימן)
המפגש יעסוק בפעילות הקדומה באזור. מהעדויות הארכיאולוגיות הראשונות של תרבות הציידים הלקטים, מהדתות האנימיסטיות דרך הדתות התאיסטיות הראשונות (ניצני הנצרות והאסלאם), ההשפעה הפרסית, ומכאן אל הכיבוש הפורטוגזי והקשר בין הפעילות הבריטית באזור, פעילות שודדי הים ו "חוף שביתת הנשק".
בשווקים הססגוניים של בור דובאי ודיירה (Deira) ששימשו תחנות מעבר לסחורות, נמכרים גם היום התבלינים האקזוטיים, שהיו בעיני המעצמות הקולוניאליות מקור לתשוקה.
ציפורן, קינמון, פלפל ומוסקט , מהודו לאירופה עברה דרך התבלינים של העולם העתיק אל מפרץ עומאן. באזור המפרץ הערבי (אצלנו מוכר יותר בשם "המפרץ הפרסי") שמחבר בין מזרח ומערב.
נבין מה בין תבלינים לבשמים, נכיר את נתיבי הסחר של העולם העתיק ונשמע גם על התהליך בו הפך אזור האמירויות למקום החשוב בעולם לשליית הפנינים.
מפגש 8. ארכיטקטורה, תיירות, ופיתוח מודרני (אורלי אלדובי / איריס גוראל)
המפגש יעסוק בארכיטקטורה הייחודית של דובאי, פיתוח התעשייה עתירת הידע, המודרניזציה, גורדי השחקים והתיירות המתפתחת.
נשווה את השימור מול הפיתוח, וננסה להציב תמונה מלאה בה עומד הניסיון לשמור על מאפיינים מקומיים לצד אימוץ מוטיבים מתרבויות שונות בעולם.
נכיר את אפקט העושר גם בהקשר ליחס אל בעלי החיים, נלמד על דרכו של הסוס הערבי מהמדבר אל מרוצי הסוסים. נספר על מרוצי הגמלים ונזכיר גם את הצד האפל הקשור במרוצים אלו.
נשמע סיפורים מרתקים על הבניינים הגבוהים, מבורג' דובאי לבורג' חליפה: הסיפור המדהים (כולל מה שמאחורי הקלעים) של הבניין הגבוה בעולם, נכיר את גם את פרויקט המסטבה של קריסטו, הפארקים הגדולים, גן הקסמים של דובאי (ארמון הפרחים), מוזיאון הלובר של אבו דאבי, מוזיאון האומנות של שרג'אה (Sharjah) ועוד.
מפגש 9. מקורות העושר (דר' אייל מרון)
המפגש יעסוק בתעשיית הנפט הדומיננטית ובענפים הכלכליים האחרים שמאפיינים את האזור. נשמע בקצרה כיצד נוצר נפט, ונכיר את הסיפור המרתק של נפט במפרץ הערבי: הגילויים הראשונים והשינוי האדיר שהביאו גילויים אלו על החברה ועל הפוליטיקה.
נסקור בקצרה את עתודות הנפט בעולם ונכיר את מקורות האנרגיה של העתיד כולל פיתוח האנרגיה הסולארית שמקבל כעת דווקא כאן תמיכה גדולה מלמעלה. נבין את המבט המפוכח של האמירויות וארצות המפרץ הערבי לעשרות השנים הבאות.
מפגש 10. עומאן ובחריין – סיפורן של שכנות מפתיעות (דר' אייל מרון)
המפגש יעסוק בגיאוגרפיה, אוצרות הטבע, התרבות והפולקלור של בחריין ועומאן.
נסקור את שני היעדים מבחינה תרבותית ותיירותית, ונלמד על המקומות הטובים ביותר לביקור באזור.
נכיר את הסולטן של בחריין, נשמע על החיבוק ששלח לישראל לאחר הסכמי אוסלו, ונכיר את הקו החדש של הסולטן הנוכחי.
נלמד על היחסים המורכבים של עומאן ובחריין עם איראן.
מפגש 11. ערב הסעודית (דר' ירון עובדיה)
המפגש יעסוק בתפקיד הדרמטי של ערב הסעודית בפוליטיקה האזורית וביוזמת האמירויות לקשרים המתהדקים עם ישראל.
נכיר את ה GCC, מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ, נשמע על הרפורמות והמחשבה החדשה שמביא MBS (מוחמד בן סלמן), על השפעת האפיזודה של ג'מאל חאשוקג'י, ונבין משהו על הו'האבים ועל פעילות האסלאם הרדיקלי באזור.
מפגש 12. הפולקלור והמגוון התרבותי (גיא נוימן / קייטי וקסברגר)
המפגש יוקדש לפולקלור האזורי, לריקודים, למוסיקה, ולאוכל המקומי.
בנוסף יעסוק המפגש בנושא המרתק של העובדים הזרים, שמהווים חלק נכבד ביותר מאוכלוסיית האמירויות. על בתי התפילה השונים (נוצרי, הינדי, סיקי) ועל מארג החיים בחברה שבשם הנוחות הפכה לפלורליסטית.
לא נשכח גם את "הצד האפל" שבחיי העובדים הזרים. נבדוק האם אכן קיימת באזור, כפי שמציגות זאת האמירויות, חברה פלורליסטית.