עולם המלונאות – כל מה שרציתם לדעת על הענף ולא ידעתם את מי לשאול
עבודה בענף המלונאות יכולה להציע מספר יתרונות והזדמנויות לפיתוח קריירה, בפרט למי שמעניין להמשיך ולהתקדם בענף זה. התפקידים השונים בבית המלון, החל מהתפקידים הזוטרים ביותר, עשויים להוות מקפצה לתפקידים הבכירים ויאפשרו צבירת ניסיון וידע להמשך הדרך.
סביבת העבודה בבית המלון היא מגוונת ומפגישה את העובדים עם לקוחות ממקומות ומתרבויות שונים ומאפשרת ליצור אינטראקציה עם אנשים מכל רחבי העולם. אילו תפקידים קיימים בבית המלון? אילו תפקידים מתאימים לכם, ובכלל מה הדברים החשובים שכדאי לדעת בענף נחשק זה? הכל במדריך שהכנו.
עבודה בבית מלון – אתגר, הנאה ויכולת קידום
בתי המלון מספקים לעובדים בהם הזדמנות מצוינת לצבור ניסיון ולפתח מיומנויות בתעשיית האירוח, לקראת קריירה מלונאית מקצועית. במידה ואתם מעוניינים בקריירה במלונאות או בתחום מסוים כמו ניהול או מכירות, אזי עבודה בבית המלון עשויה לסייע לכם, הן מבחינת הניסיון והן מבחינת הידע והמקצועיות שתצברו בעבודתכם.
בנוסף, בתי מלון רבים מציעים הזדמנויות לצמיחה וקידום בקריירה. מי שמתחיל בתפקיד התחלתי זוטא יכול בקלות ובהתמדה לטפס בסולם הדרגות, לצבור ניסיון ולקבל על עצמו יותר ויותר אחריות וסמכות. בתי מלון מעדיפים לקדם עובדים מתוך המערכת ומספקים אופק לקידום והתפתחות מקצועית.
בתי המלון מושכים אליהם מגוון רחב של אורחים מתרבויות ורקעים שונים. עבודה בבית מלון מאפשרת לעובדים ליצור אינטראקציה עם אנשים מרחבי העולם, ללמוד על תרבויות שונות ולפתח מיומנויות תקשורת בין-תרבותיות. מי שנהנה מסביבת עבודה דינמית שבה אין ימים זהים - עבודה בבית מלון יכולה לספק לו ריגוש וגיוון. האינטראקציה המתמדת עם האורחים והטבע המשתנה ללא הרף של התעשייה הם שיוצרים אתגר חדש מדי יום.
שלל תפקידים – מפקידת הקבלה ועד לטבח
בבתי המלון ישנם מגוון רב של תפקידים בתחומים השונים – כולם נועדו בסופו של דבר לסייע להצלחת המלון ולייצר חוויות שהות נעימות וטובות עבור האורחים. עובדי המלון נחלקים לשתי קטגוריות עיקריות – עובדי "חזית הבית" ועובדי "אחורי הבית". עובדי החזית הם אלו הבאים בממשק עם הלקוחות, אורחי המלון ואילו העובדים של אחורי הבית הם אלו שמסייעים לייצר את המעטפת המושלמת של השהות. מכאן, שישנה חשיבות עצומה לשיתוף פעולה בין שתי הקטגוריות הללו, על מנת שהמלון ישגשג.
פקידי קבלה
יש לזכור שתפקיד פקיד הקבלה חשוב ביותר כיוון שאין בד"כ הזדמנות שנייה לרושם ראשוני. הם אלו הפוגשים את אורחי המלון בעת הגעתם ומבצעים את רישומם לחדר ולמתחם עצמו. בתום השהות הם גם יובילו את האורחים לעזיבת המקום, כולל גביית התשלומים. מדובר בתפקיד ייצוגי ומעניין המצריך יחסי אנוש טובים ויכולת ארגון טובה. מדובר במשרה נעימה ומעניינית, המציעה מפגש תמידי עם לקוחות המלון, וגם אתגר בפתרון בעיות במידה ועולות כאלה
. לא פעם מדובר בתפקיד מקצועי שיש ויפתח בהמשך דלתות לתפקידים נוספים ובכירים יותר בבית המלון. זוהי בהחלט נקודת פתיחה טובה למי שבחרו באפיק של לימודי מנהל ומעוניינים להשתלב בעתיד בתפקידים בכירים בענף המלונאות. ידיעת שפות נוספות מאנגלית ועברית יהווה יתרון גדול במילוי התפקיד.
קב"טים
קציני הבטיחות של המלון אחראים על בטיחות המלון, על כלל הלקוחות והעובדים. באחריות הביטחון להגיש עזרה ראשונה במידת הצורך, לדאוג לכספות המלון וכמובן לכל אירוע חריג שמתרחש. עליהם לסייע ולטפל במידה ומי מבאי המלון אינם מקפידים על התנהגות נאותה ולשמור על שלומם של האורחים ושל העובדים. זו עבודה מועדפת ובהחלט מומלץ עבור חיילים משוחררים שעברו הכשרה של רובאי 03 ומעלה. גם כאן, למי שמעוניין להמשיך בקריירה של ביטחון – מדובר בנקודת פתיחה טובה.
מלצרים
למלצרות בבית המלון יש את היתרונות שלו. בבתי מלון מדובר במשרה מצוינת למי שמחפש עבודה מועדפת. העבודה מצריכה ייצוגיות, יכולת תקשורת טובה עם הלקוחות ושירותיות. העבודה במשמרות המתאימה גם לסטודנטים.
טבחים
הטבחים בבית המלון אחראים על ההזנה השוטפת של באי המלון, על המטבח וניהולו. בניגוד לעבודת טבחות במסעדה, כאן מדובר בכמויות גדולות ובתדירות גבוה של הכנת מנות משלל הסוגים. עבודה כטבח בבית מלון כוללת את יצירת התפריטים, הזמנת חומרי גלם, טיפול בפניות האורחים לגבי המזון והתאמת מנות וארוחות בימים מיוחדים. כדי לעבוד בתור טבח בבתי מלון יש לעבור הכשרה מתאימה, מדובר בתפקיד שלצד היצירתיות שבה ואהבה לאוכל ישנה חשיבות ליכולת ארגון, ניהול עובדים וניהול בכלל של המטבח על שלל היבטיו.
קונדיטורים
מה זה בית מלון בלי עוגה טובה לצד הקפה בשעת בוקר או ערב? או קינוח ראוי בסוף הארוחה? בנוסף לטבחים מועסקים בבית המלון בעלי התפקיד החשוב הזה – הקונדיטורים. הם אלו האחראים על יצירת הקינוחים וכתוצאה מכך ביצירת זיכרונות מתוקים וטעימים עבור האורחים במלון. זהו תפקיד מעניין ויצירתי וכדי להשתלב בו יש צורך בהכשרה מתאימה – לימודי קונדיטוריה לענף המלונאות. זהו כמובן תפקיד מצוין למי שמעוניין להשתלב בתחום המזון והקונדיטוריה בהמשך חייו המקצועיים.
מזון ומשקאות
בעלי תפקיד זה אחראים על כל הזמנות הרכש – החל מחדר האוכל והמסעדות ועד לברים ולדוכנים השונים ברחבי המלון. זהו תפקיד ניהולי חשוב ולעיתים מדובר בדברים קריטיים עבור חוויית האורחים ועל כן הם משמעותיים להצלחת המלון.
ברמנים
הברמנים עובדים במוקדי השירות של בית המלון – בברים, במסעדות ובלובי. הם אחראים על ניהול הברים ושירות הלקוחות במוקדים אלו, טיפול במלאי המשקאות, ניקיון וסדר וכו'. העובדה היא לרוב בשעות מאוחרות, לעיתים מדובר בעבודה מועדפת וזו מחויבת בהכשרה מקצועית.
עובדי משק
לעובדי המשק שלל תפקידים ואחראויות שונות במלון. אף שזה עשוי להישמע מוזר, מדובר באחד התפקידים החשובים במלון – שכן הם אחראים בסופו של יום על החוויה של הלקוחות מבחינת הניקיון, סידור החדר, תחלופת המגבות וכן הלאה. עובדי המשק כוללים את החדרנים והחדרניות, את עובדי המכבסה, עובדי הניקיון ועוד. למי שמעוניין לעבוד בתחום מדובר בתפקיד נהדר שעשוי להוביל את עובדיו בהמשך הדרך לניהול משקי בית של בתי מלון באופן כללי.
מצילים לבריכה במלון
משרה זו נחשבת למשרה נחשקת במיוחד בבתי המלון ולצידה כמובן אחריות גדולה מאוד, לעיתים של חיים ומוות. כדי לעבוד כמציל יש צורך בהכשרה מתאימה ובתעודת מציל מהגורמים הממלכתיים המוסמכים. בנוסף על המציל לעבור קורס החייאה ולדעת לסייע במידת הצורך. בבתי המלון ישנם גם עובדים המשמשים מפעילי בריכות שחייה ותפקידם להיות אחראים על שטח הבריכה – סינון חיטוי וניקוי המים, טיפול בחומרים רעילים או מזהמים וכן הלאה.
הגדרות מפתח בתעשיית המלונאות
מה הם המושגים החשובים בהבנת תעשיית המלונאות? מהי חזית הבית? ומה ההבדל בינה לבין החלק האחורי? ואיך בכלל יודעים עם המלון מממש את פוטנציאל הרווח שלו?
כדי להבין לעומק את העבודה בתעשיית המלונאות יש צורך בצבירת ידע, הכשרה מתאימה וניסיון. יחד עם זאת, ליקטנו מספר מושגי יסוד שיסייעו לכל מי שמעוניין להשתלב בתחום, וגם למי שמעוניין לבקר כאורח בבית המלון, להתמצא בענף הזה.
סוג החדר – כל מלון מסווג את חדרי האירוח בצורה שונה. לעיתים לפי גודל, מספר המיטות הוא שירותים. אלו הגדרות שעשויות לבל את האורחים שמבקשים להבין מהו גודל החלל, מה הוא כולל, מה מחירו והאם הוא מתאים לצורכיהם.
סוגי מלונות – למעשה, ישנם יותר מ-80 סוגים של מלונות. הסוגים השונים כוללים, בין היתר, אתרי נופש, השכרות נופש, מלונות בוטיק ועוד ועוד.
דירוג הכוכבים של המלון – לא כל דירוגי הכוכבים זהים וההבדל בין 3 ל-4 כוכבים יכול להשתנות בצורה משמעותית בהתאם למקום שבו נמצאים. הבדלים קטנים במתקנים או בשירות הניתן במלון יכולים להשפיע על אופן דירוג כוכבי המלונות.
RevPAR – קיצור של הכנסה לכל חדר פנוי. זהו מדד שמסייע למנהלי מלונות להבין את הביצועים על ידי שילוב של תפוסה ו-ADR – (תעריף ממוצע יומי). זוהי דרך פשוטה להעריך את מצב המלון ביחס למתחריו.
ADR - זהו התעריף היומי הממוצע והוא מחושב על ידי חלוקת סך כל ההכנסות מהחדר חלקי המספר הכולל של חדרים תפוסים בפרק זמן קבוע.
חזית הבית – החזית של הבית מתייחסת לכל צוות בנכס המלון שפועל בתפקידים שבהם הוא פוגש את אורחי המלון. החזית חייבת לעבוד בשיתוף פעולה מלא עם החלק האחורי של הבית על מנת לספק את צרכי האורחים בצורה הטובה ביותר.
עקומת ביקוש – מייצגת את הקשר בין הביקוש לשהות בבתי המלון לבין המחיר שייגבו בעלי המלונות. להנהלת המלון הבנת עקומת הביקוש חשובה ביותר לצורך גיבוש האסטרטגיה המתאימה ביותר על מנת למצות בצורה המקסימלית את פוטנציאל ההכנסות.
מטרות SMART ראשי תיבות של ספציפי, מדיד, בר השגה, רלוונטי ומוגדר בזמן. הגדרת היעדים הללו מאפשרת למלון, על עובדיו, לצמוח, להגדיל הכנסות ולצד זאת שביעות רצון מצד האורחים.
BAR – זהו התעריף הזמין הטוב ביותר. מדובר במנגנון תמחור המציין לאורחים פוטנציאליים שהם מקבלים את התעריף הטוב ביותר והנמוך ביותר ביום הזמין להזמנה.
LOS - משך השהייה מונח המציין כמה זמן שוהה אורח בכנס או במצטבר – למדידת שהות הממוצעות של חדר אירוח בנכס והוא מסייע בפילוח הלקוחות.
סיכום -
ענף המלונאות עובר, בשנים האחרונות, שינויים דרמטיים. על מנת להשתלב בתחום יש צורך בעובדים מקצועיים ומיומנים שלמדו ומכירים את כל הצדדים השונים של הענף. העובדים והמנהלים החדשים יצטרכו לשלוט בטכנולוגיות מתקדמות שישולבו בענף בכל אחת מהמחלקות של המלון, כמו כן יש לדעת לאתר שווקים ומוצרי תיירות חדשים.
יש לזכור שבתעשיית התיירות בכלל והמלונאות בפרט, מן הענפים המובילים והחשובים בכלכלה הישראלית.
מי שמעוניין בקריירה בתחום המלונאות חשוב שייקח בחשבון את תחומי העניין, יעדי הקריירה ואת ההעדפות האישיות על מנת למצוא את התפקיד שמתאימים לו ביותר. היתרון הגדול והמובהק בענף זה הוא שכמעט מכל תפקיד, זוטר ככל שיהיה, ניתן לצמוח, לגדול ולהתקדם, ולפתח קריירה מזהירה.